Spotřeba klimatizace při topení a chlazení

To, že “klimoška” chladí a v létě je vám v kanceláři nebo obýváku fajn, to každý ví. Ale klimatizace umí nabídnout více – může fungovat jako ideální vytápění v dané místnosti, a to i někoho překvapí.

První vaší otázkou, která vám vyvstane na mysli, bude  – a jaká je spotřeba? Vyplatí se nám to?

Proto jsme pro vás k tomuto tématu připravili praktické informace, které vám pomohou lépe se ve všem orientovat.

      Jaký je princip topení klimatizací?

      6 výhod, proč topit klimatizací?

     Co vše má vliv na spotřebu?

      Tipy na efektivní využití klimatizace pro nižší spotřebu

      Oblíbené a nejprodávanější klimatizační jednotky

      Nejčastější dotazy a odpovědí

Jaký je princip topení klimatizací?

Obecně klimatizace funguje na principu tepelného čerpadla typu vzduch-vzduch. To lze následně využívat v rámci obousměrného provozu – v létě chladí, v zimě topí.

Princip topení klimatizací se dá popsat jednoduše tak, že klimatizace vezme teplo z venkovního vzduchu a za pomocí chladiva (mění skupenství z plynu na kapalinu a naopak) ho přenese dovnitř místnosti. 

princip fungování klimatizace

Navíc venku v zimě může skutečně “mrznout až praští” a vy přesto máte doma nebo v kanceláři příjemnou pokojovou teplotu. I když se to zdá na první pohled zvláštní, tak i v takovém venkovním vzduchu je vždy v nějaké “formě” teplo přítomné. Chladiva pro klimatizace mají bod varu při -52 °C.

6 výhod proč topit klimatizací?

  • Efektivita výkonu
  • COP
  • Snížení spotřeby/nákladů na energie
  • Ekologický aspekt
  • Kvalita vzduchu v místnosti
  • Flexibilita umístění

Efektivita výkonu

Za stejný čas vyprodukuje více tepla, než tradiční systémy vytápění nebo elektrické ohřívače. Klimatizace také vyčnívá v tom, jak rychle dokáže vychladit, potažmo vytopit místnost. Dalším významným benefitem je i její tichý provoz až 19 dB(A).

COP

Hodnota COP ukazuje, kolik tepla zařízení vytvoří z každé jednotky (kWh) spotřebované energie.

Hodnoty COP se u klimatizací pohybují v rozmezí 4-8.

Ekvivalent COP je energetická účinnost, která se uvádí v hodnotách jako A+. Např. jednotka s označením A+++ má vyšší energetickou účinnost než jen A+.

  • Příklad přímotopu vs. klimatizace

Při topení přímotopem, který má COP 1, získáte z každé 1 kWh spotřebované elektrické energie přibližně  1 kW tepla. 

Oproti tomu klimatizace mají standardně COP přibližně 3,5, což znamená, že z každé 1 kWh spotřebované elektrické energie získáte zhruba 3,5 kW tepla. Tomu se říká pravá efektivita.

Snížení spotřeby/nákladů na energie

V dlouhodobém horizontu se tím rýsuje parádní úspora peněz. Což stojí za významné zvážení – předně v dnešní době, když i pořizovací náklady klimatizace mohou být velmi nízké. V některých případech můžete i dosáhnout na dotaci na klimatizaci. A ta dosáhnout až 60 tisíc Kč.

Ekologický aspekt

Využívání klimatizace je samozřejmě i z pohledu ekologie “přírodnějším” a tedy šetrnějším zdroje tepla oproti topení pouze elektřinou.

Kvalita vzduchu v místnosti

Moderní klimatizace pracují s filtry, které zlepšují kvalitu vdechovaného vzduchu. Alergeny, pyly a prach tak mohou být velmi šetrně eliminovány. Základní modely klimatizací mají pouze záklatní prachové filtry, nicméně dražší modely nabízí nejrůznější čistící technologie jako jsou Ionizátory (LG a Midea), nanoeX čištění hydroxylovými radikály (Panasonic) a nebo Flashstreamer (Daikin).

Flexibilita umístění

Klimatizaci můžete mít prakticky kdekoliv. Klimatizace se zpravidla montují nástěnné, kazetové, parapetní a podstropní ve výkonech 2,0 až 7 kW v rezidenčních provedeních. Jednotky se dodávají buďto v tzv. splitovém provedení (jedna vnitřní a jedna venkovní jednotka) a nebo v multisplitovém provedení (až pět vnitřních na jednu venkovní jednotku).

 

Výkon a typ klimatizace

Logicky, výkonnější klimatizační jednotky obvykle spotřebují více energie. Typ klimatizace s tím též souvisí (např. centrální, mobilní nebo fixně zabudované v místnostech).

A s tím se také pojí kvalita výrobku, protože levné klimatizace, které mají většinou daleko větší spotřebu , se mohou tak v horkých létech výrazně prodražit. 

COP a energetická účinnost

Vyšší koeficient výkonu (COP) znamená, že zařízení je účinnější a spotřebuje méně energie při dosažení stejného množství chlazení nebo vytápění.

Venkovní a požadovaná vnitřní teplota

Extrémní venkovní teploty mohou zvyšovat obrátky klimatizace. A nejhorší to může být v kombinaci, když se klimatizace “snaží dorovnat” faktor neúměrně do ní “nastavené” vysoké/nízké teploty.

Např. když bude v zimě venku – 10°C a vy chcete mít vytopeno konstantně na 21°C, tak vzniká i vyšší spotřeba klimatizace.

Izolace a těsnění

Špatná izolace budovy, netěsnící okna a dveře znamenají, že chlazený nebo ohřátý vzduch uniká ven, což zase logicky nutí klimatizaci pracovat více, tudíž i spotřebovávat více energie.

Údržba

Lámete si hlavu, proč vám klimatizace stále nefunguje správně? Možná si neuvědomujete, že pravidelná údržba klimatizace se na tom též propisuje. Zanesené filtry nebo nečistý výparník, může způsobit, že klimatizace pracuje méně efektivně a spotřebuje více energie.

Lidský faktor

Časté zapínání a vypínání, “šachování” s navolenou teplotou, nebo nechávání dveří nebo oken otevřených – to je také součástí velké alchymie jménem spotřeba.

 

Tipy na efektivní využití klimatizace pro nižší spotřebu

  • Ideální nastavení vnitřní teploty by nemělo překročit rozdíl 7 °C oproti aktuální teplotě venku. To ale v praxi neznamená, že když je venku -10°C, tak nebudete topit na víc jak 0. Jde o to, že klimatizační jednotka akorát pracuje ve vyšším výkonu a s nižším COP.
  • Pro efektivní využití je ideální mít nastavený ventilátor na automatický režim, což nabízejí dnes už prakticky všechny klimatizace.
  • Zateplete váš dům. Přestože může tato rada znít komicky, tak zateplením získáte v dlouhém období největší úspory!

Nejoblíbenější klimatizační jednotky

ACOND ASA

  • Cena jednotky (2,5 kW) bez montáže a DPH 18 600,-

Česká firma

Nejlepší poměr cena/výkon

Náhradní díly skladem

Energetická třída až A+++

Tichý provoz až 19 dB (A)

Stovky referencí

Samsung WindFree Comfort

  • Cena jednotky (2,5 kW) bez montáže a DPH 29 657,-

Bezprůvanová technologie WindFree

Celosvětově známá značka

Kvalitní korejský výrobce

Energetická třída až A+++

Tichý provoz až 19 dB (A)

Daikin Stylish

  • Cena jednotky (2,5 kW) bez montáže a DPH 69 507,-

Kvalita světoznámé značky

Unikátní oceňovaný design

Čištění vzduchu Flashstreamer

Čidla pro rozpoznání osob a nastavení lamel

Energetická třída až A+++

Tichý provoz až 19 dB (A)

Nejčastější dotazy a odpovědi

Proč topit klimatizací? 

Protože je to výhodné po všech směrech – 6 výhod topení klimatizací

Obecně, když koupíte kvalitní klimatizaci a budete ji umět správně využívat, tak nemůžete víceméně “šlápnout” vedle. Kdyby to nebylo skutečně výhodné a a efektivní, jistě by samotný pojem klimatizace na topení nebyl tak ve společnosti skloňován na každém rohu. 

Jaké jsou nejlepší značky na trhu?

Z naší dlouholeté zkušenosti doporučujeme tyto 4 výrobce.

Kolik kWh elektrické energie spotřebuje klimatizace?

  • V tabulce vidíte srovnání šesti klimatizačních jednotek od tří výrobců. Všechny hodnoty vychází z laboratorně testovaných hodnot, které výrobci uvádějí v technických parametrech. 
  • Z tabulky je patrné, že za předpokladu ceny 1 kWh spotřebované energie 5,4 Kč vychází ve splitovém provedení (jedna vnitřní a jedna venkovní jednotka – chlazení/vytápění jedné místnosti) provoz nejlevněji u jednotek Acond ASESamsung Elite. U průměrné místnosti je dlouhodobá spotřeba na vychlazení místnosti za sezonu 144 kWh a vytopení 852 kWh, respektive 875 kWh u těchto jednotek.
  • Jednoduchým propočtem si každý může dopočítat orientační spotřebu elektrické energie podle počtu místností a aktuálně placené ceně za kWh elektrické energie.

Jak správně topit klimatizací?

  • Nastavte optimální teplotu v místnosti v poměru k venkovní teplotě.
  • Udržujte klimatizaci čistou (filtry).
  • Zavřete dveře a okna pro lepší izolaci.
  • Použijte automatické nastavení ventilátoru klimatizace.
  • Vyhněte se přehřívání místnosti.

Jak je to s regulací vlhkosti u klimatizací?

Všechny klimatizace vzduch v režimu chlazení vysušují. Prakticky žádná klimatizace nedokáže vzduch zvlhčit.

Kolik stojí provoz klimatizace na topení?

  • Při topení klimatizací Acond ASE 3,5 kW
  • Byt o rozloze 30 m²
  • Požadovaná vnitřní teplota 21 °C
  • venkovní teplota -2 °C
  • Jednotka v provozu topení 8 hodin denně

 

Celková denní spotřeba elektrické energie = 13,7 kWh

Kdy nejlépe koupit klimatizaci?

Čas pro instalaci může být vhodný téměř kdykoliv. Nicméně, mimo hlavní sezónu budete pravděpodobně čekat kratší dobu. Ideální je mít vše připraveno před začátkem „horké sezóny„.

Důležitější než kdy, je spíše jaký typ a do jakého prostoru instalovat.

Nejčastěji lidé volí nástěnné jednotky, které tvoří přibližně 90 % našich zakázek. Jejich výhodou je relativně nižší cena a také snadnější montáž.

Kam umístit klimatizaci v domě?

Ideální postup je, že se to vymyslí společně s námi. To, kam se klimatizace umístí je klíčové pro celkovou spokojenost s jejími službami.

  • Nejlépe klimatizaci umístíme tak, aby strategicky a rovnoměrně mohl vzduch proudit volně po celé místnosti (v ideálním případě to znamená na střed místnosti a co nejvýše ke stropu). 

Jak je to s montáží klimatizace?

Víte, že ze zákona může montáž klimatizace provádět jen osoba s platným oprávněním z ministerstva životního prostředí? Je to z toho důvodu, že se během montáže pracuje s chladivem.

Už víte, proč by se tyto záležitosti měly svěřit odborníkům. I montáž splitové klimatizace není otázkou dvou hodin. Pečlivě odvedená práce trvá skoro celý den.

Příběhy některých zklamaných lidí skutečně nechcete zažít. Pokud vám někdo tvrdí, že montáž provedou bez předchozí osobní návštěvy a zabere jim to dvě hodiny, tak víte, že montáž nebude provedena kvalitně a jednotka vám nemusí dlouho fungovat.

 

Náš postup s klienty ve 4 bodech.

  • Osobní konzultace: Určení optimálního řešení, včetně umístění jednotek a potrubí, s přesným zaměřením.
  • Cenová nabídka: Předložení detailní a nezávazné cenové nabídky s rozpisem položek.
  • Kompletní instalace: Profesionální instalace, seznámení s ovládáním a předání hotové klimatizace.
  • Servis a údržba: Zajištění pravidelného servisu, čištění a podpora během i po záruce pro spolehlivý provoz.

Jak vybrat klimatizaci na topení?

Přemýšlejte primárně nad prostorem, který se bude vytápět. V základě vybíráte mezi variantou mobilní a nebo splitové/multisplitové klimatizace. Mobilní klimatizace jsou přenosné a můžete je umístit prakticky kam zrovna potřebujete. Jejich nevýhodou je nízký výkon, a potřeba vyvést teplý/studený vzduch hadicí do venkovního prostoru. Hlavní nevýhodou mobilních klimatizací je všach jejich enormní hlučnost.

Oproti tomu je u splitových/multisplitových jednotek akustický tlak i pouhých 19 dB(A). Klasické klimatizace mají navíc několikrát vyšší účinnost, více funkcí a jednodušší ovládání.

Za nás jsou nejlepší možnou volbou nástěnné klimatizace

  • Jsou fixně instalované ve svém prostoru.
  • Poskytují vyšší efektivitu při vytápění.
  • Nízká hlučnost až 19 dB(A).
  • Čistí vzduch a nabízí spoustu dalších funkcí.

Kontakt

Volejte v pracovní dny od 8:00 – 16:00

nebo napište email: info@kmbprogress.cz

nebo nám zanechte zprávu a my se Vám ozveme ➡️

Políčka označená hvězdičkou jsou povinná
Odesláním zprávy souhlasím se zpracováním osobních údajů